Henry Kissinger er 90 år

Henry_Kissinger

USAs tidligere utenriksminister fyller i dag (27.mai) 90 år. Kissinger har tidvis vært omstridt, men han er likevel å anse som den fremste personlighet i amerikansk utenrikspolitikk de siste 50-60 årene.

Grunnlaget for en slik påstand ligger i at Kissinger både har ytet betydelige faglig-teoretiske bidrag innenfor feltene amerikansk utenrikspolitikk, kjernevåpenstrategi og internasjonal politikk, samtidig som han sammen med president Nixon var arkitekt og drivkraft for gjennomføringen av banebrytende endringer i amerikansk utenrikspolitikk. Dette gjaldt både åpningen til Kina og avspenningspolitikken overfor Sovjetunionen. Førstnevnte bidro til en varig strukturell endring av stormaktspolitikken, mens sistnevnte bl.a. skapte grunnlaget for de viktige avtalene om kontroll med det kjernefysiske våpenkappløpet.

For Kissinger inngikk imidlertid både Kina- og Sovjet-politikken som sentrale komponenter i en strategi hvis hovedmål var å gjøre det mulig for USA å bevare sin internasjonale maktposisjon til tross for det ydmykende tilbakslag man ble påført i Vietnam. I det alt vesentlige lyktes Nixon og Kissinger i sine maktpolitiske bestrebelser på den internasjonale arena. Problemet var at de to ikke hadde samme evne til å forme den innenrikspolitiske debatt. Kombinert med Watergate-skandalen bidro Kissinger og Nixons kjølige, til tider kynisk realpolitikk, til å fremprovosere en idealistisk preget amerikansk selvransakelse utover på 1970-tallet. En selvransakelse som ble så omfattende at den i sin tur skapte grunnlaget for Jimmy Carters valgseier i 1976, og den utenrikspolitiske kursomlegging dette medførte.

Som den kanskje fremste amerikanske eksponent for utenrikspolitisk realisme ble Kissinger aldri en del av den nære kretsen rundt Reagan, og han hadde liten innflytelse over politikken til George W. Bush (43). Derimot var Bush (41) administrasjonen befolket av mange av Kissingers ”disipler”, samtidig som den også førte en utenrikspolitikk som i hovedsak baserte seg på Kissingers grunntilnærming. Det var ikke tilfeldig at nettopp denne administrasjonen, i utenrikspolitisk sammenheng, har vært den mest vellykkede USA har hatt i nyere tid.

Kissinger har helt siden han gikk av som utenriksminister skrevet et utall kronikker og artikler, samt flere ”mursteiner” av noen bøker om amerikansk utenrikspolitikk, internasjonal politikk og diplomatisk historie.  Uansett hvilket tema eller sak som behandles preges alltid hans bidrag av en særegen evne til å sette ting inn i et større geopolitisk perspektiv. Samtidig er han en mester i å benytte historisk kunnskap og erfaring til å se de lange utviklingslinjer. Med andre ord nettopp de dimensjonene som er viktig for å forstå årsakene til en krise eller begivenhet, men som i dagens kortsiktige og raske medievirkelighet ofte overses eller blir offer for behovet for dramatikk og raske handlinger. Selv i en alder på 90 beriker Kissinger fortsatt utenriksdebatten med slike bidrag.

Gratulerer med dagen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s