Finding Nemo

winter-storm-nemo-mapMange har vel kanskje sett Disneys Finding Nemo fra 2003, historien om en liten klovnefisk som blir fanget av dykkere, hvis far må ut på et stort eventyr for å redde han. Flere har vel også fått med seg at vinterstormen som traff det nordøstlige USA forrige helg også het Nemo, og jeg og familien var så heldige å få oppleve denne siden vi bor i dette området for tiden.

Overskriften er derfor litt misvisende, siden det var Nemo som fant oss og ikke omvendt, men nok om det. Etter norske forhold var ikke dette noen voldsom storm, og man skulle tro at stiv kuling og 30 cm med snø var relativt overkommelig (som man kan se fra bildet kom det vesentlig mer noen steder). Kyst-Norge får, så vidt jeg vet, merke tilsvarende vær opptil flere ganger i året, uten at pressen går bananas og samfunnet stopper opp.

Dette var ikke tilfelle her, dessverre, da vi mistet strømmen i 26 timer og det ble innført kjøreforbud på alle veier i hele staten Rhode Island fra og med fredag kveld, til og med lørdag kl 16 lokal tid. Selv om vi har fått tilbake strømmen for lenge siden, er det flere steder som fortsatt står uten elektrisitet.

Som Svein Melby tidligere har skrevet på denne bloggen, er dette en alvorlig sårbarhet for det amerikanske samfunnet, men det som har overrasket meg er at det virker som om folk i stor grad aksepterer at det å miste strømmen i opptil flere dager, er helt normalt og bare å forvente. Jeg hadde ventet at det i etterkant av orkanen Sandy og stormen Nemo ville komme ramaskrik om forbedring av infrastrukturen og store presseoppslag om hvem som sitter med ansvaret for status quo.

I stedet hører jeg mer snakk om hvor godt forberedt man nå var på å håndtere skadene, sammenliknet med det de kaller the blizzard of 1978, en storm som var av tilsvarende format som Nemo, men som slo ut samfunnet i flere uker. Det er jo i og for seg sant at det gikk fort når skaden først var gjort, siden flere hundretusener som mistet strømmen var tilbake på nett innen 48 timer. Poenget er imidlertid at skadene ikke burde være så omfattende i en region som er vant med vinterstormer, og som sannsynlig vis kan vente seg mange flere i takt med at klimaendringene øker.

Jeg er klar over at kostnadene ved å forbedre infrastrukturen virker skremmende, budsjettunderskuddet tatt i betraktning. Jeg hørte et anslag på ca 40 milliarder dollar over en periode på 40 år over morgenkaffen her i går, bare for Rhode Island som har knappe 1 million innbyggere. Dette er mye penger for en liten og relativt fattig stat, men problemer med infrastrukturen gjelder for hele landet, ikke bare de enkelte statene, og det bør derfor være noe de føderale myndighetene kan ta tak i. Og store summer til tross, jeg vil tro at det er verdt investeringen hvis man ser på de kostnadene samfunnet vil bli belastet med dersom man lar det trulte og gå i den forfatningen infrastrukturen er i nå. Obama er for øvrig hjertens enig med meg, da han nevnte nettopp dette i sin State of the Union tale (21.55 ut i talen).

Reklamer

Comments

  1. Ødegård says:

    Ikke noe å være overrasket over. Husk at dette er demokrat styrte stater og uansett hvor dårlig det står til med beredskapen kritiseres lederne sjelden av media nasjonalt. Spesielt når presidenten er demokrat og kan ha noe av ansvaret.

    En faktisk storm som Katrina i republikanske sørstatene var det Bush som hadde skylden selvsagt.

    Det er som med skolene i sentrale strøk i Detroit, Washington DC og Chicago. De er styrt av demokrater i mannsaldre, men det er ikke ledelsen som har skylden for den lave kvaliteten. Det er alltid for lite penger.

    Dessuten – det er ikke noe nasjonalt energimarked i USA og det er også prisregulert til glede for politiske kandidater som trenger donasjoner og som godkjenner dette på delstatsnivå. Prissettelse av elektrisitet er en av de viktigste og mest publiserte gjøremål i delstatskongressene og den vil de nok ikke gi fra seg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s